دسته : حقوق
فرمت فایل : word
حجم فایل : 41 KB
تعداد صفحات : 36
بازدیدها : 296
برچسبها : مقاله حقوق عقد بیع
مبلغ : 3500 تومان
خرید این فایلمعرفی مقاله تحقیقاتی بررسی عقد بیع
بخشهایی از متن مقاله
بیع در لغت، گاه به معنای فروش و گاه به معنای خرید آمده است و از واژگان متضاد به شمار می رود. متعاقدین در ضمن عقد بیع می توانند، هر شرطی که برخلاف احکام شرعی و مقتضای عقد نباشد، شرط نمایند. به طور مثال هرگاه بایع در مدت معینی تمام مثل ثمن را به مشتری رد نماید، خیار فسخ معامله را نسبت به تمام مبیع داشته باشد؛ در هر حال حق خیار، تابع قرارداد متعاملین خواهد بود.
عقد بیع یکی از قراردادهای معین است که نه تنها در قانون مدنی شرایط انعقاد و آثار آن جداگانه طرح شده است. بسیاری از قواعد عمومی قراردادها و نیز با خود دارد؛ به بیان دیگر، محل سنتی طرح قواعد حاکم بر تمام روابط قراردادی است. بیع در لغت به مفهوم خریدن و فروختن آمده است. بر اساس ماده 338 قانون مدنی، بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم.
از این تعریف استنباط می شود که بیع عقدی معوض و تملیکی است. بنابر تعریف بیع، مبیع (مال مورد بیع) باید عین باشد؛ مانند خانه و زمین بنابراین هیچ گاه منفعت و عمل را نمی توان مبیع قرارداد. این در حالی است که در این تعریف، در مورد ثمن (مال پرداخت شده در برابر مبیع) هیچگونه قیدی دیده نمی شود زیرا قانون ثمن را به عوض تعبیر کرده است که می تواند شامل عین، منفعت و عمل نیز باشد. عقد بیع دارای دو موضوع مبیع و ثمن بوده که در عرف کنونی، به طور معمول، ثمن، پول است؛ نه کالا. مبیع باید عین بوده؛ یعنی محسوس و مادی باشد و به طور مستقل مورد داد و ستد قرار گیرد همچنین مالیت داشته، معین بوده و مبهم نباشد. عقد بیع مانند عقود دیگر در صورتی منعقد می شود که دارای شرایط اساسی صحت معامله باشد.
ماده ی 338 قانون مدنی بیع را بدین عبارت تعریف کرده است بیع عبارتست از تملیک عین به عوض معلوم از این تعریف که از فقها گرفته شده است؛ چنین بر می آید که:
1) بیع عقدی است تملیکی
2) بیع از عقود معوض است
3) مبیع باید عین باشد
گذشته از اینها، با اینکه بیع از بارزترین نمونه های عقد لازم است، در پاره ای موارد دو طرف یا یکی از آنان می توانند پیمانی را که بسته شده است بر هم زنند. پس لازم استکه این وصف نیز با استثناهای آن مورد بررسی قرار گیرد. تاکنون به اجمال مفهوم بیع و موقعیت آن را در میان سایر قراردادها شناختیم. ولی برای تکمیل این شناسایی لازم است که اوصاف این عقد را با تفصیل بیشتر بررسی کنیم. در ادامه ی تحقیق این مباحث بیان خواهد شد. ...
عناوین مطالب مقاله
چکیده
مقدمه
مبحث اول:مفهوم بیع
معنی بیع و تفاوت آن با معاوضه
بیع و اجاره
بیع و قرض
مبحث دوم:اوصاف عقد بیع
تحلیل و تعریف و استراج اوصاف
الف. بیع از عقود تملیکی است
معنی تملیکی بودن بیع
تعارض تملیکی بودن بیع با تعریف عقد
معنی تملیکی بودن بیع در موردی که موضوع عقد عین کلی ست
ب: بیع از عقود معوض است
معنی معوض بودن بیع و آثار آن
وجود عوض مقتضای ذات بیع است
تعادل اقتصادی دو عوض
ج: مبیع باید عین باشد
عین در برابر منفعت و حق
اقسام عین
هرمالی ممکن است ثمن باشد
د: عقد بیع لازم است
لزوم بیع و خیارهای ویژه آن
خیار مجلس
معنی خیار مجلس
اعمال خیار در مواردی که عقد به وسیله وکیل واقع شود
اعمال خیار در معامله با خود
اعمال خیار در عقودی که به وسیله مکاتبه یا تلفن انجام می شود
سقوط خیار مجلس
خیار حیوان
معنی خیار حیوان
اجرای محدوده ی ماده 398
بیع شرط : معامله با حق استرداد
ویژگی شرط خیار در این معامله
آثار بیع شرط در قانون مدنی
آثار بیع شرط در قانون مدنی
معامله با حق استرداد
معامله با حق استرداد تملیکی نیست
نتیجه گیری
منابع
خرید و دانلود آنی فایل